SPECIALTY COFFEE існує завдяки самовідданості людей, які вибрали справою свого життя і головним пріоритетом постійне прагнення до найвищої якості кави. Це робота далеко не однієї людини в життєвому циклі кавового зерна: спешелті кава може виникнути тільки тоді, коли всі учасники ланцюжка створення кави працюють в гармонії, приділяють особливу увагу стандартам і досконалості. Саме завдяки цим відданим професіоналам людям доступно безліч спеціальних сортів кави.

ТАК ЩО Ж ТАКЕ СПЕШЕЛТІ КАВА?

Почнемо з основ.
Q-грейдінг — це 100-бальна система оцінки кави, розроблена американським «Інститутом якості кави» (Coffee Quality Institute). Процес сортування називається «капінг» і проводиться Q-грейдерами — сертифікованими фахівцями, які визначають смак, аромат, присмак, дефекти і загальне враження від кави. Візуальний огляд включає взяття проби зелених кавових зерен вагою 350 г і підрахунок дефектних зерен. Дефекти можуть бути первинними (наприклад, чорні зерна, кислі боби) або вторинними (наприклад, биті зерна). Щоб кава вважалася «спеціальною», вона повинна мати нуль первинних дефектів і менше п'яти вторинних дефектів. Оцінюється не весь сорт, а саме конкретний урожай, тобто в цьому році урожай зерен можуть віднести до specialty, а вже в наступному він може і не набрати необхідних балів (через шкідників або хвороби кавового дерева кількість браку в зерні може перевищити допустимі межі).

За даними Асоціації спешелті кави (SCA), SPECIALTY COFFEE — це арабіка з оцінкою чашки 80+ і походженням, яке можна простежити (має надходити з певного району зі своєю індивідуальністю). Спеціальна кава, як правило, пропонує поєднання складних смаків (кислотність, гіркота, солодкість і т. д.) та широкий спектр ароматів (фруктовий, вишуканий, пряний і т. д.).

ІСТОРІЯ

Спешелті кава в тій чи іншій формі існує дуже давно. Багатьом здається, що SPECIALTY COFFEE — нова тенденція, але цей термін вперше був використаний ще в 1970-х роках в журналі «Tea and Coffee Trade Journal», всього через кілька років після відкриття першого магазину «Старбакс». Завдяки таким магазинам, як Starbucks і Peet's, кава перетворилася з сучасного зручного напою в напій особливий. Прошло багато років і зараз, завдяки вдосконаленню сільськогосподарських технологій, технологій обсмаження, а також зростанню попиту на високоякісну каву, в руки любителів кави в усьому світі потрапляє спеціальна кава.

«КАВОВА ЕСТАФЕТА»

Понад чверть століття SCA надихала професіоналів спешелті кави в їх прагненні вчитися, рости і співпрацювати для покращення індустрії кави. У 2009 році Рік Райнхарт, виконавчий директор SCA, офіційно заявив, що SPECIALTY COFFEE — це більше, ніж просто виробництво та обробка. У своєму блозі на веб-сайті SCAA він написав: «Кава потрапляє в руки кінцевого споживача після довгої серії передач естафети від фермера до працівників обробної станції, далі від посередників до обсмажувальників, а в фіналі до бариста, тобто остаточний результат залежить від того, що жоден з учасників ланцюжка не покине естафету». Тобто, якщо мова йде про спешелті каву, справа тут не тільки в походженні зерна, на висоті має бути все: 
•    якість зерна; 
•    умови його обробки, доставки, зберігання; 
•    профіль обсмаження, надійність упаковки; 
•    спосіб, майстерність приготування.

РЕГІОНИ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ 

Більшість країн, де вирощують комерційну каву, також виробляють невелику кількість спешелті кави. Безумовно, саме Ефіопія, Кенія і Колумбія є синонімами SPECIALTY COFFEE, проте багато менш відомих країн також цілком успішно прагнуть виробляти кращу в світі каву. Наприклад, в останні роки Панама зробила собі ім'я завдяки високоосвіченим фермерам, які зосередили свою увагу на збільшенні кавового біорізноманіття, максимально використовуючи потенціал чудового мікроклімату і позитивний вплив двох океанів.

Компанія DOPPIO UA приготувала для своїх клієнтів кілька прекрасних сортів спешелті кави. Це чистий прояв кавового декадансу, народжений нашою любов'ю до якісного кавового зерна.